Nu trebuie, chiar nu trebuie.

Se uita la mine cu puppy eyes si gurita in forma de smiley trist. Manutele ei imi imbracau obrajii si apasau cu putere.

“Mamiii, nu vreau sa pleci la serviciu maine.” Spune ea si lacrimi ii incoltesc in ochi.

“Dar trebuie, iubita mea”, ii raspund intr-o rasuflare.

“Nu vreauuuuu. Vreau sa stai cu mineee….” Si se porneste raul de lacrimi.

O imbratisez strans (imbratisare grasana cum spunem noi), inchid ochii si imi afund narile in parul ei, tragand in piept mirosul ei dulce, fraged si pur. Ceva parca nu a iesit cum TREBUIE pe gura atunci cand i-am dat raspunsul. Parca ma simt si eu Trista. Dar nu pentru ca TREBUIE sa merg la serviciu si ca ea sa ramana  acasa, ci pentru ca, de fapt, am mintit.

Vezi tu…mie imi place sa merg la serviciu. Imi place sa ies din casa zilnic, sa ma imbrac frumos, sa imi pun un fond de ten, sa merg cu metroul, sa privesc oamenii pe strada, sa savurez o cafea sau un pranz in liniste, sa imi pun mintea la contributie, sa vorbesc cu adulti, sa fac ceea ce imi place profesional, sa lucrez focusat in liniste 2 ore pline.

Pe mine ma implinesc toate treburile astea simple si vin acasa incarcata.”

De ce am spus TREBUIE cand de fapt vroiam sa spun..

IMI PLACE. Dupa ce am facut o analiza interioara, it hit me: pentru ca asa spuneau mamele, bunicile, stramosii nostrii (programe preinstalate).

Nota pentru sine: atentie la programele preinstalate din cap.”

Pentru ca imi era teama sa ii spun asta….sa nu o ranesc pentru ca mie imi place sa petrec timp regulat departe de ea, facand lucruri de adulti.

In momentul in care am constientizat..am acceptat. Mi-am luat o povara de pe mine. Si ghici ce, istoria se repeta. Acelasi cadru. Aceeasi intrebare:

“Mami, de ce mergi la serviciu maine, vreau sa stai cu mine.”

“Iubita mea, eu merg la serviciu, pentru ca IMI PLACE”

A facut ochii mari. Cred ca nu se astepta la raspunsul asta. SI nici nu am terminat bine ca urmeaza intrebarea fireasca varstei de 3 ani – De Ce iti place? Si i-am spus…

Ca ma implineste serviciul meu. Ca eu asa simt ca pot sa aduc o contributie in jurul meu. Ca fiecare om are un talent unic, pe care cu putina munca, atentie, uneori transpiratie si durere si-l poate descoperi, fructifica, transforma intr-un serviciu care ii poate adduce bani si placere. “

La care ea, imi spune senin: “Daaa, vreau sa si eu sa castig bani facand ce imi place ca sa imi cumpar multi covrigi“ (are o mica fixatie pe covrigi cu mac).

Anyways dragii mei, dupa aceasta patanie si dupa ce constientizarea cu TREBUIE mi-a mai sarit in ochi de vreo cateva ori (ca deh, asa se intampla pana cand o inveti), am zis ca e musai sa o pun intr-un articol.

Si pentru ca nu vreau sa te las, doar asa cu o poveste hai sa facem un exercitiu:

Exercitiul “Trebuie”:

  1. Fa o lista. Un “brain dump” cu tot ceea ce faci tu de obicei:

2. Dupa aceea, taie de pe lista acele lucruri care de fapt, nu TREBUIE si la care chiar poti renunta a le mai face. (spre exemplu daca te roaga cineva sa faci un lucru care tie nu iti place, nu iti aduce nici un beneficiu si il faci doar din obligatie, atunci spune NU mai TREBUIE si inceteaza sa il mai faci).

3. Uita-te la toate acele lucruri care au ramas, cu TREBUIE si gaseste cel putin 2 alte metode prin care sa le rezolvi, dar fara presiunea lui TREBUIE.

Spre exemplu, mie imi displace sa scot rufele in uscator. Si imi pun presiune pe mine, ca TREBUIE sa le scot cat mai rapid dupa ce s-a terminat programul, chiar daca asta inseamna sa imi intrerup un film sau o carte seara tarziu ca sa stau sa impaturesc chiloti.

Asa ca am zis….chiar trebuie sa fac asta imediat? Asa ca in loc de: “Trebuie sa scot rufele din uscator, dupa ce se termina programul. “

Am zis:

“Am sa scot rufele din uscator, cand o sa am chef.” And I swear to God, ca in momentul asta in care scriu articolul, rufele mele sunt in uscator de 3 zile. Poate o sa am chef azi 🙂

Nimic nu TREBUIE.”

4. Iar ultimul pas, asta e mai de bataie lunga: observa-te in momentul in care vorbesti cu cineva si spui trebuie si incepe sa corectezi folosind pasul 3. Iti promit ca iti va intra in reflex.

Iar presiunea se ridica. Si iti reiei controlul asupra vietii tale.

Pentru ca de fapt, nu TREBUIE nimic.

No Comments

Leave a Comment