Manifest pentru Progres – 1/3 Timpul TAU

Am creat acest Manifest pentru Progres pentru mamele care vor mai mult de la ele, de la timpul lor, de la viitorul lor pentru a fi cea mai buna varianta a lor in fiecare zi. Pentru a creste adulti echilibrati.

Acesta este primul articol dintr-o serie de 3.

Timp de Calitate vs. Timp in Cantitate

Ne plangem adesea ca nu este timp, ca ziua are prea putine ore, ca daca am avea o pensula si o panza pentru a ne picta viata, ar arata (complet) diferit de ce avem acum. Ca intr-o lume ideala am trai pe o insula exotica sau pe un varf de munte sau intr-o super casa undeva in natura.

Poate ai picta, ai citi, ai gati sau te-ai bucura mai mult de copii, catel, pisica, hamster sau in general de cei pe care ii  iubesti.

Nu ai mai merge la “scarbici”, nu ai mai face treburi “din ficati”, pentru ca trebuie sau pentru ca altii trag de tine sa le faci.

Nu ai mai fi cine vor ceilalti sa fii, nu ai mai face pe plac doar ca sa placi, ai fi tu cea adevarata si autentica.

Si dupa aceea ne intoarcem la viata noastra, uneori anosta, alteori acceptata si resemnata, presarata cu cateva lucruri frumoase, insa prea putine pentru a ne declara fericiti.

Why Settle?

Te-ai gandit vreodata cum ar trebui sa fie ziua ta, anul tau, viata ta astfel incat sa te declari fericita si traiesti fiecare clipa din plin?

Cum ar fi sa petreci cat timp vrei tu cu copiii, sa faci ce iti place pe plan profi si sa faci si bani din asta?

Cum adica nu se poate?

Orice se poate, daca stii, vrei si actionezi. Orice..

Articolul acesta este despre a-ti aduce calitate timpului tau, este despre a renunta la cantitate anosta si proasta si despre a trai ce trebuie si cum trebuie.

“If it’s important to you, you’ll make the time, if not you’ll make an excuse” – Marie Forleo (am pus varianta in engleza pentru ca suna mai bine)

Stiai ca printre obiceiurile pe care oamenii fericiti le au in comun, timpul este in primele 3?

Timp de calitate,

timp petrecut pentru a socializa fata in fata cu cei dragi,

timpul bate banii si

timp trait in prezent acum si aici

Cum sa faci loc in TIMPUL TAU + STOP Lista

Asadar, iata 3 metode simple prin care iti poti imbunatati timpul pe care il petreci in viata asta:

  1. Analizeaza-ti Timpul.

Care sunt primele trei zone din viata ta, in care iti petreci cel mai mult timp?

Copii, Job, Casa? Sau poate sala, copii, job? Sau poate job, job si job?

Sau oricare ar fi analizeaza-le si hotaraste daca asta este modul in care vrei sa iti aloci timpul.

Sau daca timpul alocat este de fapt alocat corect, frumos, implinitor?

Extra tip aici – Daca nu stii exact cum sa le validezi, fa-ti o lista. Ce beneficii iti aduce faptul ca petreci atata timp facandu-le? Dar ce dezavantaje?

Si vezi care cantareste mai mult.

  1. Say yes to less.

Sau Cum sa spui NU acelor lucruri care nu iti aduc valoare.

Hai serios acum…cate lucruri aiurea nu faci ca sa ii multumesti pe altii? Lucruri care nu iti aduc mari beneficii, dar le faci pentru ca TREBUIE pentru ca cineva te roaga frumos si tu nu stii sa spui NU sau sa refuzi prietenos.

Intotdeauna cand spui nu, fii sincera, spune-o cu blandete, da motive si alternative. Si vei spune NU mult mai usor.

Iata cateva moduri prin care poti spune NU:

  • Iti multumesc ca te-ai gandit la mine pentru asta, dar acum nu mai pot lua si asta asupra mea. Uite iti recomand sa …..(si aici ii dai omului niste alternative)
  • Daca vrei sa ma ocup de lucrurile astea cum trebuie (copii, job, mancare, proiecte profesionale) nu mai am cum sa iau si asta asupra mea. Poti ruga pe altcineva sa te ajute sau poti astepta pana termin cu…..
  • Mi-am dat seama ca nu mai am timp deloc de mine si as vrea sa fac loc si partii acesteia in viata mea. Asa ca am sa te refuz. Daca eu nu sunt ok, imi este dificil sa ma ocup de ale mele si momentan sunt ocupata.

Daca vrei sa stii mai multe despre cum sa spui nu, iti recomand acest material, in care afli vreo 19 metode prin care poti face asta.

Daca iti dai ochii peste cap cand citesti astea vreau sa iti spun doar atat:

Tine doar de tine cum vrei sa iti aloci si petreci timpul, iar daca te simti obligata sa faci anumite treburi (care nu iti fac placere in vreun fel), gandeste-te ce butoane iti apasa ceilalti, de te fac sa te simti asa?

Pentru ca in final, nu este vorba decat despre un fel de….manipulare 🙂

  1. Iar cea mai importanta:

    Fa-ti o lista cu chestii pe care NU vrei sa le mai faci. Si NU le mai face..

Uite, spre exemplu atunci cand am inceput sa ma plang ca nu am timp sa ma focusez pe business-ul meu sau sa scriu articole pe blog, m-am uitat la timpul meu. Evident, o mare parte este ocupat de cresterea celor doua gaze mici (which I totally like), dar petrec si o gramada de timp, strangand dupa ele, facand curat prin casa, in bucatarie dupa o repriza de mancare care ajunge pe jos jumate, gatind sau calcand rufe (bleah,….nu pot sa suport treaba cu calcatul).

Asa ca am decis – Timp de calitate vs timp in cantitate: Am angajat o firma de curatenie care sa imi faca curatenie generala odata la ceva timp (da da, banii aia care se duc pe curatenie ii scot inzecit daca ma focusez pe ceva productiv). Sau rog o mama sau o soacra sa ma ajute cu gatitul/calcatul sau copiii cand am nevoie si eu de timpul meu.

Timpul mort in care nu ma pot conecta cu copiii si sunt agitata – mai bine chem ajutor iar eu ma dedic unei activitati care imi aduce o bucurie mai mare in momentul acela. FARA VINOVATIE.

Asa ca iata, timp este…Depinde doar de tine cum vrei sa il petreci si cum vrei sa il aloci. DOAR de TINE.

Buuuun, acum ca ai facut spatiu in viata ta si ai scapat de aglomeratie, sa facem loc Viitorului…

2/3  – Iti voi povesti in urmatorul articol din seria aceasta despre cum sa te focusezi mai mult pe ce va fi decat pe ce a fost, dar si cum sa traiesti in prezent si cu bucurie.

3/3  – Iar in cel de-al treilea articol iti voi povesti despre cum sa mergi pe progres si nu perfectiune si cum sa de deblochezi atunci cand te-ai impiedicat de…tine.

Asa cum spun in aproape toate articolele mele, daca vrei sa lucrezi cu mine, ca sa lucrezi cu tine de fapt, poti vedea mai multe despre ceea ce fac eu aici.

Succes super-mama. Tu cum incepi sa iti faci ordine in timp?4 Comments