Demoleaza pe “Nu am Bani ca sa…” in 5 pasi

Am vorbit adesea despre finante si cum sa iti administrezi banii intr-un mod cat mai smart. Continui sa propovaduiesc educatia financiara pentru ca este un subiect foarte important pentru mine si pentru multe femei si mame din lumea asta care:

cheltuie implusiv,

se simt limitate sau frustrate de lipsa banilor,

traiesc de la un salariu la altul,

spun ca le-ar placea sa calatoreasca mai mult, dar nu au bani,

sunt dependente financiar de altii,

le e groaza de subiectul bani,

ar face cursul ala de 1000 lei, dar mereu isi spun ca nu au bani,

ar face lucruri pentru corpul lor, ar merge la sala, o manichiura, un coafat, un epilat – dar mai bine tin banii pentru alte chestii care tin de supravietuire (mancare, acoperis, haine etc) sau ca sa ii dea altora imprumut sau cadou.

nu isi traiesc visurile pentru ca primul gand care le vine in cap atunci cand e timpul sa actioneze este si una dintre cele mai mari credinte limitative pe care vreau sa le demolez :

NU am (suficienti) bani ca sa…..

Demolez aceasta fraza nenorocita ca sa poti sa ai bani pentru ceea ce conteaza pentru tine. Ca sa nu iti mai fie frica de ei. Ca sa inveti sa ii faci si sa ii si pastrezi.

Iti vorbesc tie femeie, mama, om care chiar iti doresti mai mult in viata si nu vrei doar sa supravietuiesti.

Care iti doresti sa prosperi, sa fii mai mult, sa lasi ceva in urma ta, mai mult decat o poza, o amintire sau un apartament cu 2 camere copiilor.

Tu, care in adancul sufletului tau vrei sa progresezi, sa se te dezvolti, sa ajuti, sa sustii, sa inspiri. Daca nu esti acolo si te intrebi cum sa faci sa ajungi acolo :

Iesi din modul Supravietuire, intra in modul Progres

Da, cu totii avem nevoie de un acoperis deasupra capului, de confort cat de cat, de mancare pe masa, de haine si ingrijire pentru copii, dar doar la atat ne limitam?

Eu cred ca daca vrei sa faci mai mult de atat cu banii tai, poti gasi metode smart sa ii economisesti sau metode creative sa faci mai multi pentru celelalte lucruri care iti fac inima sa tresara de bucurie.

Daca vrei sa iesi din acest Bullshit Story: “Nu am bani ca sa…” care iti impacteaza viata negativ si te limiteaza, atunci ia un pix si foaie si 30 de minute pentru tine, ca sa completezi checklisul de mai jos:

PASUL 1 – LISTA CARE CONTEAZA

Fa-ti o lista cu cel putin 5 lucruri pentru care iti spui ca “Nu ai bani”. Aici ma refer fie la ceva fizic sau la un serviciu dupa care tanjesti. Poate iti doresti sa mergi in vacanta (unde cand, fii specifica) poate vrei sa faci niste cursuri  care sa te specializeze in ceva, poate vrei sa faci terapie, poate vrei sa lansezi un business, poate vrei sa iti cumperi o casa, o masina etc. Orice ar fi pune-l acolo, nu te cenzura!

PASUL 2 – CLARIFICAREA: “Nu am bani” vs. “Nu vreau cu adevarat”

Clarifica-ti daca chiar vrei acel lucru – Iata cateva intrebari care sa te ajute sa faci asta:

  • Vrei cu adevarat lucrul acela?
  • Se aliniaza cu valorile si dorintele tale actuale?
  • Cum te-ai simti daca l-ai avea?
  • Ce beneficii ar aduce in viata ta acel lucru?
  • Peste 1 an, ai regreta ca nu ai dat banii pe acel lucru?

Daca decizi ca nu ai nevoie, atunci poti sa treci la urmatorul lucru de pe lista si sa o iei de la capat. Daca decizi ca da, ai nevoie de acel lucru si majoritatea raspunsurilor la intrebarile de mai sus sunt cu DA, mergi mai departe la..

PASUL 3 – DE CATI BANI AI NEVOIE?

Scrie clar, negru pe alb, toate finantele care intra in acea investitie. Ca sa faci rost ai 2 metode realiste – excludem castigul la loto din ecuatie, suntem totusi niste oameni “cu picioarele pe pamant”.

Bonus tip – banii necesari pentru investitia ta nu vor pica din cer. Sincer….asa ca…

  1. Ori economisesti cu cap
  2. Ori faci mai multi bani.

Pe oricare ai alege fa-ti un plan. Altfel, vorbim degeaba.

Iata un exemplu de economisire:

Daca ai nevoie de 1000 lei luna  aceasta sau viitoarea (pune o limita de timp) pentru ceva care conteaza pentru tine foarte mult, ai putea sa iti bugetezi cheltuielile si dupa aceea vezi de unde poti scoate cei 1000 lei. Poate renunti la cafeaua de dimineata (flash news: 10 lei o cafea ok x 5 dimineti = 50 lei/sapt x4 saptamani = 200 lei – iata cum ai scos 1/5 din suma)

30 lei masa de pranz la birou/zi, o reduci la 20 lei, inca 200 lei economisiti intr-o luna si ajungem la aproape jumate din suma necesara.

Ideea este ca se poate daca vrei (de aceea pasul 1)

 In acelasi mod te poti gandi cum faci sa produci acei bani. La ce te super-pricepi tu astfel incat sa produci un serviciu sau un produs pentru oameni, la un pret corect si vandut intr-un mod etic, pentru a face acei bani? Oricare din metode alegi – girl, u need to put in some muscle! Ce inseamna asta mai exact?

PASUL 4 – TE PUI PE TREABA

Actionezi. Implementezi ce ai pus mai sus. Stai linisita daca nu te tii de plan perfect si cheltui 10 lei pe cafea intr-o dimineata din cele 5. Este ok.

Exercitiul este cheia pentru a progresa si a-ti atinge obiectivele.

PASUL 5 – MERGI INAINTE SI NU TE CRITICA, AUTOSABOTA SAU RENUNTA

Pe principiul 90% din acele “new years resolution” sunt abandonate dupa prima saptamana din Ianuarie….asa poate fi si aici dupa o perioada in care se mai taie din avant.

Nu va fi usor la inceput, dar nici foarte greu. Daca incepi sa iti pui intrebari, daca incepi sa te lasi, daca iti vine sa renunti, te rog, te rooog intoarce-te la al doilea pas – Clarificarea. Chiar vrei? Chiar e important pentru tine? Asa….pentru un extra-kick.

Keep going.

Asadar, tu ce vei face incepand de maine ca sa ai bani pentru ce e important in viata ta?

No Comments

Leave a Comment